Yerel Yöneticilerimiz ve Üyelerimiz Dernekte bir araya gelerek yöremizin problemlerini tartıştı.

2009 yılı semimnerleri kapsamında 18 Nisan Cumartesi Günü Saat 15.00’de yapılan “Yerel Yöneticilerle Buluşma: Yerel Problemler Üzerine Sohbet” konulu toplantımız çok katılımlı ve başarılı geçti. Yerel yöneticilerimiz İspir Kaymakamı Hüseyin Engin SARIIBRAHIM, Pazaryolu Kaymakamı Osman DÖLEK, İspir Belediye Başkanı Osman ÇAKIR ve Pazaryolu Belediye Başkanı Recep KAPLAN katıldılar. Üyemiz Atatürk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fahrettin KORKMAZ’ın da katıldığı toplantıda yörenin problemleri; Kırsal Kalkınma, Yüksekokullaşma ve Ulaşım başlıkları altında ele alındı.

Kırsal kalkınma ile ilgili olarak İspir Hamza Polat MYO öğretim üyesi ve İspir’de Kırsal Kalkınma Zorlukları adlı AB Hibe Projesi Lideri Doç. Dr. Ayhan YILDIRIM, proje kapsamında yapılan SWOT analizi sonuçlarını anlattı. Biyoçeşitliliğin, bol su kaynaklarının ve MYO’nun İspir’in güçlü yönleri, arazilerin küçük ve parçalı oluşu, ulaşımın iyi şartlarda olmaması ve genç nüfusun azlığı zayıf yönleri, enerji yatırımları, AB hibe projeleri ve kırsal turizmin önemli fırsatları ve zarar verici göç, su kaynaklarını kirleten atıklar ve yerel gen kaynaklarının yok olması tehditler olarak belirlendiğini ifade ettiler. Belirtilen güçlü yönlere ağırlık verilmesi, zayıf yönlerin iyileştirilmesi, fırsatların değerlendirilmesi ve tehditlerin elemine edilmesi yoluyla kırsal kalkınma daha hızlı gerçekleştirilebileceği ifade edildi. İspir’de yüksek eğitim ile ilgili değerlendirmeyi Rektör yardımcısı Fahrettin KORKMAZ yaptı. MYO’na 3’ü İspir’de 2’si Pazaryolu’nda 5 yeni program açılması konusunda YÖK’e teklif yapıldığı ve onaylanacağı konusunda bir problem görülmediğini, İspir’de fakülte açılması konusunda çalışmaların devam ettiğini belirtti. Ulaşım ile ilgili olarak İl Genel Meclisi üyesi Tahsin Bayramoğlu bilgi verdi. Erzurum-İspir yolunun Aşkale tarafına gitmeden Ortizi üzerinden geçmesi ve Dallıkavakdan değil de barajın sağından gitmesi halinde yolun 40 km kısalacağını ifade etti. Ayrıca Pazaryolu ayrımının biraz aşağısından Bayburt yoluna inilerek heyelanlı bölgeden yolun kurtarılması gerektiğini belirtti. İspir-Rize yolunda ise İkizdere’ye kadar duble yol yapımının devam ettiği, Erzurum tarafının da iyileştirilmesi durumunda yolun daha iyi hale geleceğini, Ovit tünelinin ise gündemden düşürülmemesi gerektiği belirtildi. Diğer yandan Trabzon-Erzurum yolunun Baybur’tan sonra Kop’a gitmeden Leylek boğazından İspir yoluna bağlanarak devam etmesi ihtimali üzerinde durdu.

İspir ve Pazaryolu’nun gelişmesinde ulaşımın iyileştirilmesinin çok gerekli ve öncelikli olduğu, MYO’nun büyümesinin ve fakülte açılmasının çok önemli olduğu ve yerel ürünler ve kırsal turizm bağlamında kırsal kalkınmanın sağlanması sonucuna varılmıştır. Ayrıca ilçelerimizde büyük bir hızla başlayan Çoruh üzerindeki baraj ve çaylar üzerindeki HES enerji yatırımlarının önemli bir değişime ve ekonomik potansiyel oluşumuna neden olacağı çok açıktır.  İspir’e yönelik projelerin bu dört ana unsur üzerinde geliştirilmesi sonucuna varılmıştır. Yapılan bu toplantının çok yararlı geçtiği ve bunun her yıl tekrarlanması gerektiği kanaati toplantı sonunda hâkim bir fikir olarak ortaya çıkmıştır.

Comments are closed.