Erzurum 13. Karayolları Bölge Müdürü Üyelerimize Erzurum Rize Karayolu ile İlgili Son Durumu Anlattı.

Erzurum 13. Karayolları Bölge Müdürü Şenol Altıok 23 Ocak 2010 tarihinde derneğimizi ziyaret ederek Erzurum – Rize Karayolu ile ilgili projeleri anlattı.

Derneğimizin 10 Temmuz 2009 tarihinde ilgili kurumların dikkatini çekmek üzere gönderdiği raporlara Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliğinden, Karayolları Genel Müdürlüğünden ve Trabzon 10. Bölge Müdürlüğünden Erzurum – Rize Yolu ile ilgili projeleri ve çalışmaları anlatan cevaplar geldi. Bu cevaplardaki bilgileri kullanarak Erzurum –  Rize Yol Raporunu geliştirdik. Raporu daha da iyileştirmek ve üyelerimizi birinci elden bilgilendirmek için 13. Karayolları Bölge Müdürü Şenol ALTIOK’u derneğimize davet ettik. Sağ olsun bizi kırmadılar ve derneğimize gelerek üyelerimize birinci elden aşağıdaki bilgileri verdiler.

Şenol Bey, derneğimizin yaptığı gibi sivil toplum örgütlerinin kamu kurumlarıyla irtibarlı olarak çalışmasının güzel olduğunu ifade ederek sözlerine başladı. Göreve geldiğinde Masasının üzerinde İSPA-KALDER’in (derneğimizin) raporunu gördüğünü ifade ettiler. Gündemimde yokken bu raporu gündemime aldım. Dedi.

Karayolları Genel Müdürlüğünün toplam bütçenin %60’ını yatırıma yönlendirdiklerini ifade etti. 15 bin km olarak planlanan bölünmüş yol projesinin 32 bin km’ye çıktığını ve tüm yolların 60 bin km olduğu dikkate alındığında bunun önemli bir rakam olduğunu ifade etti. Bölgemizde 900 km bölünmüş yol yapıldığını ve bunun toplam olan 3000 km’nin 1/3’ü olduğunu ifade etti.

Bu genel bilgilerden sonra Rize – Erzurum yolu bağlantı bilgiler verdi. Bu bağlamda 11 adet olan Kuzey Güney akslarına 2010 yılında başlanacağını ifade etti. Rize – Erzurum 11. ve en doğudaki aks üzerinde bulunmaktadır. Bu aksın zor, maliyetinin yüksek ve çok iyi projelendirilmesi gerektiğini ifade ettiler. Rize Erzurum yolu ön plana çıkıyor, ancak İspir aslında Erzurum, Rize, Artvin ve Bayburt’a yani 4 ile yaklaşık 100 km civarında bir uzaklıkta stratejik bir konumda yer alıyor. Artvin ve Bayburt yollarında barajlar yapılıyor olacak. Rize tarafında kışın kapanan çok çetin bir yol var. Bu nedenlerden dolayı öncelikli olarak İspir – Erzurum yolunun gündeme alınması gerekir. Bu anlamda İSPA-KALDER’in kamuoyu oluşturma çabaları başarılı olmuştur. Ancak sonuç alabilmek için bu güzergahı bir bütün değil de parça parça almak gerektiğini belirtti. Kendi mühendislik tecrübelerine göre Kırık – Köprüköy (Hortik) geçidi yapılabilir bir güzergâhtır. Bununla ilgili 13. Bölge Müdürlüğünün hazırladığı “İspir Tuneli” proje haritasını derneğimize getirmiştir. Bunu aşağıda veriyoruz. Ancak raporda yer alan ve yolu Erzurum – İspir yolunu önemli ölçüde kısaltan Ortuzi-Kuzgun güzergahının Kırık – Köprüköy güzergahı kadar rantabl olmadığını ifade ettiler. Öncelikli olarak sonuç almak için Kırık – Köprüköy güzergâhı üzerinde durulmalıdır. Ayrıca Ovit tünelinin de muhtemelen yol güzergahını takip edeceğini ifade ettiler.Dernekteki üyelerimizin ısrarlı ifadelerini dikkate alarak Ortuzi-Kuzgun güzergahına da baharın veya yazın dernek yönetimi ve ilgili üyelerimizle bir inceleme gezisi düzenleyebileceğini de ifade ettiler. Kendisine teşekkür eder yeni atandığı Erzurum 13. Karayolları Bölge Müdürlüğündeki çalışmalarında başarılar dileriz.

Comments are closed.